4.8

GOOGLE SEARCH CONSOLE

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een gratis tool van Google waarmee je als website beheerder toegang krijgt tot allerlei nuttige achtergrondinformatie over de indexatie van een website in Google. Google search console biedt verschillende tools en rapporten waarmee je de prestatie  van je website kunt meten en waarmee je problemen kunt oplossen. Met uiteindelijk het doel om op te vallen tussen de zoekresultaten in Google.

Hoe werkt Google Search Console?

Om gebruik te kunnen maken van Google Search Console dien je je website (property) toe te voegen.  Je kunt een property toe voegen door een type property te selecteren.

Domein

Deze optie is nieuw in Google Search Console, kies je hiervoor dan voeg je zoals gezegd het gehele domein in ‘één keer toe. Dat wil zeggen dat je alle URL’s toevoegt, denk hierbij bijvoorbeeld aan url’s met WWW en zonder WWW,  HTTP en/of HTTPS.  Voorheen had je deze optie niet en moest je verschillende property’s aanmelden voor de HTTP en HTTPS variant.  Dit is een groot voordeel dus van deze manier van toevoegen. Een ‘nadeel’ is dat je dit door middel van DNS-verificatie dient te doen.

URL-voorvoegsel

Bij deze optie geldt alleen de URL wat je invult met het daarbij horende protocol. Dus als je je site als volgt toevoegt: https://www.site.nl dan kijkt Search Console alleen naar alle urls met met die indeling. Dus geen url’s die beginnen met http://www.site.nl of https://site.nl. Let dus goed op welke url je hier in vult!  Bij deze manier van toevoegen kun je wel kiezen uit meerdere verificatiemethoden, te weten:

HTML-Bestand

Bij deze verificatiemethode dien je een html-bestand te uploaden naar je website. Je hebt hier voor dus toegang nodig tot de achterkant van de website, d.m.v. FTP.

HTML-tag

Bij deze methode dien je een stukje HTML code toe te voegen in het <head>-gedeelte.

Google Analytics
Deze methode is het meest voor de hand liggende en bovendien erg makkelijk, mits je met je google account beheerder-rechten hebt tot het Google analytics Account. Daarnaast dient Google Analytics op de juiste manier geïmplementeerd te zijn.

Google Tag Manager

Voor deze methode heb je met je google account beheerder-rechten nodig voor de Tag Manager container.

Domeinprovider

Bij deze methode dien je een DNS-record aan te maken via je domeinprovider.  Nadeel is dat een DNS-verwijzing enige tijd kan duren voordat deze wordt toegepast.

Wat kun je allemaal met Google Search Console?

Met Google Search Console krijg je o.a inzicht in de volgende informatie:

• Zoekopmaak
  • Google-index
  • Crawlen
  • Problemen
  • Zoekopmaak

Google Search Consoles tips

Google Webmaster Tools is zoals gezegd een tool die je handige inzichten geeft over je website. Hieronder enkele tips voor het gebruik van Google Webmaster Tools. We zullen regelmatig nieuwe tips toevoegen dus hou onze kennisbank in de gaten!

Sitemap aanmelden

Voor de indexatie van je website is het belangijk om een sitemap.xml te hebben. In Google Search Console kun je deze sitemap toevoegen. Dit doe je onder Siteconfiguratie -> Sitemaps -> Sitemaps toevoegen.  Wanneer je dit gedaan hebt krijg je inzicht in hoeveel van de URL’s uit je sitemap door google geindexeerd zijn, en of er fouten in je sitemap staan.

Controle en reparatie foutmeldingen

Het is aan te raden om regelmatig bij Google Webmaster Tools in te loggen om zo eventuele fouten  op te sporen en deze vervolgens te verhelpen. Deze foutmeldingen kun je vinden onder diagonse -> Crawlfouten.